Innovative Creation Spaces

Floor plan of the lower level of the National accessArts Centre
Floor plans of the lower level of the National accessArts Centre Visual Arts Building and Performing Arts Theatre spaces.

The lower floor of the project connects the Visual Arts Building to the Black Box Theatre. Additional creative spaces, a dedicated community room and all back-of-house functions are located on the lower level of the project.

Visual Arts Building

Visitors access this floor through a dedicated entry on the SE corner of the building. The vestibule opens into a large three storey volume, linking all three levels of the building. To the west, an opening into the existing hall leads to the new freight elevator, with controlled access to the levels above. On this level, the existing hall houses dedicated space for Fairview Community Association (including two gender neutral washrooms).

Similar to the ground level, primary circulation is nested between the new building envelope and the existing community hall.

Outboard of the hall, the east ramp allows visitors to travel from the lower level directly into the main studio space. Continuing along the east corridor, visitors enter the digital media and music lab; a state-of-the-art technology studio fully equipped with workstations, a green wall and large-scale printers. Visual connection to and from the landscape is provided by a picture window which spans the north edge of the building.

Architectural rendering of the new Digital Media + Music Lab
Architectural rendering of the new Digital Media + Music Lab

Immediately adjacent to the lab is the compact storage room – an archival quality space which places the art of curation and maintenance on display to visitors.

The west wall offers direct below grade access to the black box theatre, as well as dedicated back-of-house materials storage and circulation. Refuge, recycling and loading zones are located along the south end of the building.

Black Box Theatre

The lower level of the black box theatre provides additional rehearsal space for the performing arts. Additional support spaces, such as dressing rooms and storage, can also be found on this level. Both stairs and a freight elevator link to the ground floor.